Løg /hvidløg

Ramsløg

Ramsløg er en plante, som mange tror, er en invasiv plante. Men det er ikke helt rigtigt. Vi har haft den lige siden bondestenalderen og højst sandsynligt før. Dermed er det en udpræget dansk plante, som er blevet moderne at bruge i det nordiske køkken.
Allium Ursinum
Allium ursinum er det botaniske navn og betyder bjørneløg. Ramsløg er en løgplante med et langt smalt løg og langstilkede elliptiske, grundstillede blanke grønne blade. Vi ser de første blade i februar/marts måned.
I maj måned blomstrer ramsløg med flotte, hvide stjerneformede blomster samlet i en åben skærm.  Efter afblomstringen danner den frugter med små sorte frø. Når frøene er modne, kommer myrerne, som efterstræber dem på grund af deres olieindhold. Dermed får myrerne mad, og frøene bliver spredt. 

Hvor vokser ramsløg?

Ramsløg vokser primært i kystnære løvskove. De trives bedst på jord, der ikke tørrer ud. Ramsløg kan brede sig ret voldsomt og udkonkurrerer næsten al anden vegetation. Men hvis man plukker blomsterne af, inden de sætter frø, undgås spredning.
En grønsag
Ramsløg bruges i mange lande som grønsag, og den er værd at dyrke. Ikke bare fordi den smager godt, men den har et meget stort C-vitaminindhold, faktisk mere end 10 gange så meget som citroner. Yderligere indeholder ramsløg også stoffer, der virker antibiotiske og er med til at styrke immunforsvaret.

Det er de unge blade, som har den fineste smag. Men hele planten kan bruges som dampet eller i wokretter. Den er lækker frisk i salater.

Dyrkning af ramsløg

Ramsløg kan også sås. Enten kan man høste sine egne frø eller købe dem. Frøene udsås med ca. 1 cm mellem frøene og i en dybde på ca. 1 cm. Skal sås i efteråret eller det allertidligste forår, da de skal have en kuldeperiode, inden de spirer. De spirer så frem i foråret med helt tynde, næsten græslignende blade. Der vil først kunne høstes i 2. eller 3 vækstsæson, og så har man grønt de næste mange år.

Ramsløg er en skovplante og vokser bedst på en muldet jord og i let skygge under buske, men kan også dyrkes i en række i køkkenhaven, hvor det vil være lettere også at høste løg og ikke kun blade.

Etageløg topløg, luftløg, pensionist løg, træløg, vandreløg, Egyptisk løg. Det er et løg der har mange navne. De smager godt, er nemme at plukke

Etageløg - topløg - luftløg 

1,2 m. kraftig løgplante med yngleløg, der vokser videre i stedet for blomster.
Op til 4 etager når den trives godt.
Både yngleløg, blade og moderløg kan bruges.
Dyrkning: Sol, god jord. Krydderi: Unge blade som purløg. Små løg som almindelige løg. Sylteløg, stærk smag. 
Medicinsk: Fordøjelsesfremmende, antibiotiske. Som hvidløg, dog knap så stærkt virkende. Staude.

Hvidløg

Billede er taget i juni

Rød Estisk Slangehvidløg
(Allium sativum var. ophioscorodon)Kraftig og sund sort.
Hele toppen med små yngleløg kan plantes samlet, hvor den det første år vil vokse sig lidt større. De tages op, når de begynder at visne. De skal tørres for at kunne holde sig, til de skal plantes igen.
I oktober måned skiller vi de små bundter af 1 årige hvidløg ad og planter dem med en afstand af ca. 2-3 cm. De vil blive større, men de vil ikke dele sig. Det sker først tredje år.

Små salgsløg 

Hvis vi har for mange 2- årige hvidløg til at plante igen, bruger vi de overskydende i madlavningen.

Hvis du lægger hvidløgsfed i efteråret, omkring midten af oktober, får du store løg med kun tre til fem fed i hver - en fedstørrelse, der ikke er social dagen efter!

Hvidløg klar til tørring 

For at få så meget kraft ned i løget som muligt, skal stilken, hvor der kommer yngleløg på, klippes af.

Oprindelse marked i Tallinn, Estland.
Læs mere om hvidløg som naturmedicin
Læs mere om sundheds virkning af hvidløg