Muldvarpe og mosegrise

Muldvarpe

Muldvarpen er ikke et skadedyr, da den ikke forvolder skade i din have.
Rent kosmetisk kan en muldvarp ødelægge en have eller en græsplæne.
Men muldvarpen forvolder ikke skade på planterne i din have.
Men kikker du på de positive sider ved muldvarpen, så er den et nyttedyr. Muldvarpen er kødædende og spiser insekter og snegle. Muldvarpe elsker faktisk at spise små snegle, og kan tage æggene fra dræbersnegle. Den kan dog langt fra holde en hel bestand af dræbersnegle nede.
De gange og huler muldvarpen laver, skaber ventilation til træer, buske, og andre planters rødder.
Har du muldvarpe i haven, bør du gøre op med dig selv, om muldvarpen er et skadedyr eller et nyttedyr. Opfatter du den som et nyttedyr, er der ingen grund til at bekæmpe den. Men hvis du vælger at bekæmpe muldvarpen, kommer du på en opgave, for der flytter bare nye ind i de gange, der er lavet, og den nye muldvarp vil helt sikkert også lave nogle gange selv.


Mosegrise

Mosegris, også kaldet vandrotte, er faktisk en stor studsmus, vejer 200-300 gram, og den måler fra snudespids til halerod 12-20 cm, mens halen er omkring 10-15 cm lang.
Hovedet er afrundet i formen, og ørerne er små. Som hos andre gnavere er fortænderne rodåbne, hvilket betyder, at de vokser kontinuerligt.
Mosegrisen lever især langs vandløb, søer, damme og moser, hvor der er en relativ konstant vandstand. Men mosegrisen findes også i vores haver og frugtplantager, og der er den et skadedyr, for den underminerer jorden, bl.a. for at finde friske rødder fra buske og frugttræer. Den kan i løbet af ingen tid slå vores frugttræer ihjel, fordi den spiser rødderne.
Mosegrisen lever af græs, urter, frø og frugter, som udgør størstedelen af føden. Mosegrisen tager indimellem også dyrisk føde som snegle og muslinger. Selv kartofler spiser den.
Mosegrisen yngler fra marts til november, og der kan den få op til fem kuld med hver 4-8 unger.
Mosegrisen har nogle naturlige fjender som, lækat, ilder, rørhøg, musvåge og ræv. En almindelig huskat kan også være en fantastisk bekæmper af mosegrise.
Hvis vi vil fange mosegrise i fælder, er æbler et godt lokkemiddel.

Tekst på vej