Insekter og sommerfugle

Det er nødvendigt at have insekter og sommerfugle i haven, for det er en del af fødegrundlaget for andre dyr, og er derfor en del af biodiversiteten. Så hvis man bekæmper dem, skal det være med nænsom hånd og ikke udrydde dem helt. Men langt den bedste bekæmpelse er, at have gode leveforhold for deres naturlige fjender.

Admiral

En smuk sommerfugl. Navnet stammer fra latin, ammirabilis, som betyder den beundringsværdige.
En hun-admiral er nemlig utrolig smuk og kan lægge op til 1000 æg, hvor sommerfugle normalt lægger mellem 400-500 æg. Admiralen lægger dem på brændenælder, hvor larverne skjuler sig i blade, som de spinder sammen til små telte.
Admiralen er begyndt at overvintre i Danmark på grund af klimaforandringerne. Så vi kan se den allerede i marts og april.
Normalt kommer admiralen først i maj til oktober, idet den normalt yngler ved Middelhavet. Det er så den nye generation, der flyver til Danmark for at yngle igen. Det er så det nye yngel, der måske flyver ned til Middelhavet.

Aurora

Aurora er en karakteristisk lille sommerfugl med et vingefang på omtrent 30-49 mm. Aurorasommerfuglen har hvidlige vinger med grønbrogede undervinger og to sorte pletter på overvingerne.
Aurora vil helst lægge æggene på planter i korsblomstfamilien som engkarse, kalkkarse, gåsemad og løgkarse. Larven spiser frøstandene af disse værtsplanter ved klækning.
Aurora er en rigtig forårssommerfugl og dukker op sidst i april. Efter Sankt Hans er årets flyvende individer som regel færdige. Æggene bliver lagt enligt på hver foderplante, så der er mad nok til den enkelte larve. Forvandlingen fra æg til larve til puppe tager kun tre til fire uger. Derimod hænger den karakteristiske, spidse og træagtige puppe i 10-11 måneder, helt ind til den klækkes i det efterfølgende forår.
Aurora sommerfuglen laver kun én generation om året.

Lille kålsommerfugl

Lille kålsommerfugl hører til hvidvingegruppen, hvor vingerne er domineret af hvide og gule farver. Pupperne fæstnes til lodrette underlag med en stærk spindetråd.
Lille og stor kålsommerfugl ligner hinanden til forveksling.
Larven er korthåret og ensfarvet grøn med en sidelinje af små gule prikker. Puppens farve varierer fra lyst gråhvid til brun eller grøn med små sorte prikker.
Lille kålsommerfugl findes overalt i det åbne land, hvor der er planter af kålfamilien.
Lille kålsommerfugl lever normalt på vilde kålplanter, men vil også gerne gå på de afgrøder af korsblomstfamilien, som vi avler. Lille kålsommerfugl giver flere problemer, fordi den kan gennemføre flere generationer på et år end stor kålsommerfugl. Larverne af lille kålsommerfugl angriber de centrale dele af kålplanterne først.
Lille kålsommerfugl lægger æggene enkeltvis på undersiden af kålplanter, hvorimod stor kålsommerfugl lægger dem i klumper. Både lille og stor kålsommerfugl overvintrer som pupper.