Bookmark and Share     Sitemap
 

Peberrod

Peberrod er en grøntsag, men den bruges som regel kun som krydderi, og det med måde, for indholdet af sennepsglykocid, kan få store stærke mænd til at græde.
 
Peberrod indeholder 3 gange så meget c vitamin som citron.
 
Peberoden er oprindelig fra Sydøsteuropa, men er blevet udbredt som klosterurt i den tidlige middelalder.
 
Peberrod er et ret overset krydderri, idet mange har fået den opfattelse, at det kun bruges i peberrodsalat - flødepeberrod,  men revet peberrod kan bruges i mange forskellige varme retter, men også som et drys på smørrebrød.
Revet peberrod kan også give et smagsløft til selv den mest kedelige kartoffelmos.
 
OBS. Peberrod må ikke genopvarmes i mad, da smagen bliver bitter.
 
Hvis I har planer om at dyrke peberrod, skal det være et sted, hvor den ikke skal flyttes igen, for selv den mindste stump peberrod, der bliver glemt i jorden, vil begynde at gro.
 
Peberrod tilhører de korsblomstrede planter, har en op til 60 cm.lang og  5 cm. tyk pælerod. Den vil i løbet af sommeren sætte siderødder, som vil tage kraften fra hovedroden.
 
For at få en tyk hovedrod, skal peberroden nakkes i starten af juli, d.v.s. at man blotlægger de øverste 10-20 cm af roden, hvor man renser den for rødder og siderødder, hvorefter man dækker roden igen.
 
For at undgå kålfluens larver skal man dække rodhalsen med afklippet græs, så fluen ikke kan lægge æg i jorden ved planten.
 
Vores erfaring er, at snegle synes at blade  på peberrod smager godt, så det er et af de steder, man skal lave sneglebekæmpelse. 
 
 
Himmerlands Urte- og Sansehave | CVR: 2776 9152 | Hæsumvej 74, 9530 Støvring  | Tlf.: 2426 7405