Bookmark and Share     Sitemap
 

Kompostorm

 
 
Kompostbeholder med kompostorm
Kompostormen, Eisenia foetida
 
 Få en miljørigtig gødning til din have. Ormene, lever i hestegødning fra et stutteri, som fodrer med økologiske foder, samt af haveaffald fra vores egen have, som er dyrket efter økologiske principper.
 
Kompostormen, Eisenia foetida, også kaldet den lille brandorm, er en art regnorm,
som kan omsætte store mængder grønt affald på kort tid. 1 orm bliver til ca. 1000 orme på bare 1 år.
Ud over at omsætte affaldet/komposten, sørger disse kompostorme for at komposten bliver til en porøs, luftig og meget næringsrig muld, som kan bruges til gødning i haven.

Sold til Kompost Når komposten er omsat, kaster vi den op over et sold, for at sortere ting fra som ikke er helt omsat, det er fx små grene, rodklumper, sten og ikke mindst cykler og barnevogne.
Brugsanvisning

Fyld ca. 15-20 cm. kompost i kompostbeholderen. Hæld ormene oveni og de vil hurtigt etablere sig. Fyld derefter hver 14.dag ca. 10 cm. kompost ovenpå. Bliver komposten for fast, løftes der lidt op i den, så den bliver porøs. Vær opmærksom på, at findelte materialer (afrevet græs og lign.), der kan brænde sammen med en stor varmeudvikling til følge, bør forkomposteres, da ormene ikke tåler højere temperatur end 30 grader C.

Laveste temperatur er O grader C, hvorfor ormene om vinteren bør tildækkes med blade eller andet isolerende. Skulle ormene fryse og dø, vil der stadigvæk være æggene(kokoner)tilbage, da disse overlever flere frostgrader end vi har her i landet. Ormenes bedste arbejdstemperatur er: 15-25 grader C.

Da ormene bedst kan lide et reaktionstal (pH) mellem 6 og 8, er det en god ide at tilsætte lidt kalk en gang imellem (2-3 g/l kompost). Komposten må hverken være for våd eller for tør - ca. 40-45% fugtighed - eller nemmere: fugtigheden skal være sådan, at man kan klemme lidt vand ud.
 
Når komposten er færdig, vil ormene befinde sig øverst i beholderen. De vil derfor være lette at flytte over i en ny kompost for videre brug.

Kompostorm skal fodres

Når man skal kompostere med orm, er det vigtigt at tænke på dem som husdyr, der skal fodres. Kompostorm spiser næsten helt frisk grønt affald, kogte madrester, brød, fedt m.m. Dyregødning er rigtig godt, især hestegødning. Da ormene foretrækker, at kompostaffaldet er ret fugtigt og næringsrigt, er der stor fare for, at det begynder at lugte og gå i forrådnelse, hvis de ikke kan følge med til at spise op. Dette kan forebygges ved at tilsætte kulstofholdigt strøelse. Denne strøelse kan være høvlspåner og savsmuld, hakket halm og hø eller tørt findelt haveaffald.

Formering

Regnormenes æg er inde i små citronformede, lysegule kokoner. Efter klækningen går der under gunstige forhold kun tre uger, før de ny kompostorme er kønsmodne. Et par håndfulde orme bliver hurtigt til en vrimmel af orm. Kokonernes æg overlever vinterens kulde og klækkes næste forår.
Himmerlands Urte- og Sansehave | CVR: 2776 9152 | Hæsumvej 74, 9530 Støvring  | Tlf.: 2426 7405