Bookmark and Share     Sitemap
 

Jord til hvad

Hvad skal vi sætte vores planter i?
 
Vores naturlige svar er jord, men mange betragter spagnum som jord, og derfor køber danskerne 110.000 tons spagnum hvert år, dermed frigiver vi også ca. 110.000 tons co2.
 
Men er spagnum jord?
 
Ja og nej, spagnum er humus som naturen har fremstillet af nedbrudt planterester fra TØRVEMOS, som gror i store moseområder og naturligt bliver nedbrudt i et surt og iltfattigt miljø, så vi får det produkt som vi kender som spagnum.
 
D.v.s. at den spagnum vi graver op i dag, er fra Tørvemos der har groet og blevet nedbrudt for flere tusinde år siden.
 
Spagnum er kulstof uden nogen særlig næring, ud over den der bliver tilsat i produktionen af plantesække.
Vi bruger spagnum fordi at den kan indeholde en masse vand og den er god til at suge vand op fra kapilærkasser og planteborde, men selve spagnumen kan ikke indeholde næringsstoffer, men er god til at suge den op via det gødningsvand som planter bliver undervandet med.
Når Spagnum bliver udsat for ilt, som der sker når vi bruger den til vores planter og i vores haver, brænder ilten spagnumet af, så vi kan godt sige at vi brænder vores højmoser af.
 
Hvis vi tænker på vores natur og miljø, skal vi sadle om, for hvis vi ikke gør det ødelægger vi ikke bare vores egne højmoser, men også  højmoserne i de baltiske lande og Rusland, og når de er ødelagte og der ikke er mere spagnum, hvad gør vi så?
Men det er ikke det eneste, hvad koster det i forsile brændstof at hente spagnum i Rusland.
 
Engelske haveejer er langt fremme med at bruge plantesække/plantejord som ikke indeholder spagnum. 
Så hvis vi begynder at efter spørge spagnum fri plantesække/jord vil detailhandlen være nødt til at regere på det.
 
Det er nemt at købe vores jord i byggemarkeder, men var det ikke bedre vi selv fremstillede vores jord?
Når vi køber spagnum baseret jord, er vi sikker på at det er dødt, d.v.s. det planterne skal bruge for at gro, er tilsat kunstgødning, som giver planterne grokraft, men ikke sundhed.
 
Når vi selv fremstiller vores plantejord og jordforbedring, vil vi få grokraft, men der er også en masse microorganismer, som vil give en bedre og stærkere plante, som også nemmere kan modstå sygdom og insektangreb, og ikke mindst vil den give en væsentlig højere næring, i de grøntsager og frugt vi spiser. 
 
  
 
Himmerlands Urte- og Sansehave | Hæsumvej 74, 9530 Støvring  | Tlf.: 2426 7405