Bookmark and Share     Sitemap
 

Hyldeblomstvin

Hyldeblomstvin

 

Der skal plukkes 2,5 kg hyldeblomst for at få nok til ca. 25 flasker. Hvis alt går rigtigt til, og får du flaskerne hermetisk lukket, kan det holde sig i flere år. Men smagen ændrer sig hele tiden. Nogle bliver bedre med tiden, andre er bedre at drikke med det samme. Det kommer også an på, hvad slags vin du foretrækker.

 

Det skal du bruge

2,5 kg friske hyldeblomster - hele blomsterstanden. De skal samles ind løbende, for de blomstrer ikke på samme tid på et træ, og det duer ikke, at nogle af blomsterne er visne. Gem dem i fryseren i en stor pose og fyld op til der er nok.

 

5-6 liter koncentreret frugtsaft

4-5 kilo sukker.

25 g. citronsyre

20 l vand.

50 g. gær.

 

2 Vinballoner. Købes fx hos nordiskselvforsyning.dk.

Du skal helst have 2 balloner, til når vinen stikkes om – dvs. når den er færdiggæret, og bundfaldet skal sies fra.

Hæveslange – en særlig slange til vinballonen. Kan købes samme sted som ballonen.

25 tomme, rene vinflasker.

 

Kog hyldeblomsterne i 5 minutter. Si hyldeblomsterne fra, så du får den rene saft.

Pres al saften ud af hyldeblomsterne gennem et tyndt bomuldsklæde, fx en stofble.

Hæld al saften på vinballonen. Ballonen skal være 100 % ren.

 

Tilsæt frugtsaft.

Hæld vand på, så ballonen er halvt fyldt op.

Tilsæt sukker. Put sukkeret i en gryde med lidt koldt vand og kog det op, indtil det bliver til sirup. Lad det køle lidt ned, inden det puttes i vinballonen.

Tilsæt gær opløst i lunkent vand. Temperaturen i ballonen skal helst være under håndvarmt, når gæret kommer i. Mærk uden på ballonen med hænderne.

Drys citronsyren i.

Fyld vinballonen op med vand til de 25 liter, der kan være i ballonen.

 

Stil ballonen et lunt sted. Det er vigtigt, så der ikke dannes bakterier, og så kan det undgås at putte svovl i. Det kan godt gære ret voldsomt til at starte med, så sikr dig, at ballonen ikke står på noget, der kan bliver ødelagt. Det skal helst stå og ”blobbe” godt. Husk også at sætte en gærlås på – den får du med sammen med flasken. Den lukker af for bakterier udefra.

 

Lad ballonen stå i 3-4 uger. Ryst den kraftigt hver dag den første uge for at få kulsyren ud, ellers bliver vinen meget mousserende.

Stik vinen om, når der er langt mellem ”blobbene” (et par blob i minuttet). Det vil sige, at vinen nu skal over i den anden vinballon for at sortere bundfaldet fra. Her er det vigtigt, at den beholder, du tager fra, står højt, og den anden beholder står lavt - fx på hhv. køkkenbord og gulv. Stik hæveslangen ned i bunden af beholderen med vin og sug med munden i den anden ende, indtil slangen er helt fyldt op. Put så slangen ned i den tomme beholder, og lad vinen løbe over. Det kan være lidt svært i starten.

Lad vinen stå ca. 4 uger, så bundfaldet lægger sig. Sæt ballonen et køligt sted og rør ikke ved den.

Stik om igen efter 4 – 12 uger. Tidsrummet er meget forskelligt, alt efter hvad vinen laves af. Ryst vinen kraftigt, når den er stukket om. Tag en lille prøve op en gang i mellem og smag.

Hæld vinen på flasker. Sug vinen op med hæveslangen, og lad den løbe ned i flasker. Lad evt. vinen stå på flaske et stykke tid. Noget vin smager enormt godt fra starten, og noget kan være surt, lige når det kommer på flaske men skifter smag med tiden. Opbevar flaskerne køligt og mørkt.

 

Himmerlands Urte- og Sansehave | CVR: 2776 9152 | Hæsumvej 74, 9530 Støvring  | Tlf.: 2426 7405