Hyldebær
Omkring starten af oktober kan I samle de sunde hyldebær. Man finder oftest hyldebuske nær bebyggelse. I dag er det især blomsterne, som er kendt – hyldeblomstsaft er noget af det mest læskende en julidag.
De C-vitaminholdige bær smager ikke godt rå – men kan anvendes i lækker og helsebringende saft, marmelade og suppe.
Man kender blandt andet skærmene på de røde stængler – vær sikker på, at I ikke i stedet har fået fat i en eksotisk haveplante…
Indsamlingen foregår nemmest ved at klippe klaserne af med en saks. Pas på tøjet – bærrene er stærkt farvende.
I gamle dage mente man, at hylden beskyttede folk og fæ mod lynnedslag, sygdom og andet slemt. I dag ved vi, at den i det mindste beskytter ved forskellige infektionssygdomme – blomsterne virker sveddrivende, og de modne bær har et højt indhold af C-vitamin og er gode at bruge ved forkølelse og influenza.